Skip to content Skip to footer

De makers

Script

Bouke Oldenhof deed in 1975 zijn examen VWO aan het Jan Brugmancollege in Bolsward. Daarna studeerde hij Nederlands, Fries en Theaterwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. Na zijn debuut `Rolbrug’ (1993 – genomineerd voor de Proscemiumprijs) werd hij al snel fulltime toneelschrijver. Hij schrijft plattelandsminiaturen als `Kooibos’, `Lette ropping’, `Rispinge’ en `Juster is fuort’, scenario’s voor groot gemonteerde voorstellingen als `Abe’, `Harde handen’ en `Marijke Muoi’ (openingsvoorstelling LF2018).

Recent schreef Oldenhof `Hanna van Hendrik’ voor onder andere Johanna ter Steege, Huub Stapel en Naomi van der Linde, dat in de zomer van 2019 uitverkochte voorstellingen beleefde voor 47.500 enthousiaste bezoekers.

Regisseur

Bruun Kuijt is acteur, regisseur en schrijver met een uitgebreide staat van dienst. Hij studeerde in 1983 af aan de Academie voor Kleinkunst. Daarna stond hij als acteur/zanger in diverse musicals en toneelstukken. Bovenal laat hij van zich gelden als regisseur. In Friesland regisseerde Bruun Kuijt diverse stukken voor Tryater en JM Teaterwurk. In de zomer van 2019 was hij verantwoordelijk voor de regie van het muziekspektakel Titus, over het leven van Titus Brandsma. In Zaandam is hij bekend als regisseur van succesvolle locatietheatervoorstellingen zoals MariaMaria, Vivo en Elif.

Op het uitgebreide regie-cv van Kuijt (132 regies) staan onder meer Scrooge, de kerstvoorstelling David Copperfield, Assepoester, Het Mysterie van Charles Dickens, de musicals van Nijntje, Pluk van de Petteflet, Buurman en Buurman (1, 2, 3, 4 en 5);  Hoe Overleef ik mijn eerste zoen, Hoe overleef ik zonder liefde, De Kleine Kapitein; theaterkomedies als Noises Off, Tel Uit Je Winst, The Odd Couple, Een Zomerzotheid, Joop ter Heul, De Flat van Jet, Zadelpijn of ander damesleed, Shirley Valentine, Zadelpijn het Verwende Nest, Volledig Verknipt, Tot Volgend Jaar, Powervrouwen (1, 2, 3 en 4) en The Play that goes wrong. Voor tv regisseerde hij een aantal afleveringen van Kinderen geen Bezwaar (VARA). Bij het Thriller Theater regisseerde hij acht voorstellingen, waaronder Arsenicum en oude kant en De Man die het Wist. Ook regisseerde hij Op bezoek bij meneer Green, het legendarische stuk Mooi Weer Vandaag met onder meer Bram van der Vlugt en het zeer goed ontvangen Enkele Reis met Trudy Labij en Wieteke van Dort.

Met Rik Hoogendoorn (Sesamstraat) vormde hij het theaterduo Echte Mannen, dat een bijzondere kruising tussen cabaret en toneel op de planken brengt. In het afgelopen seizoen speelde hij met Jan Elbertse het stuk Wat nou oud?!, een tragikomisch toneelstuk over ouder worden in een snelle maatschappij. Ook als schrijver is Bruun Kuijt actief. Hij heeft inmiddels meer dan dertig stukken op zijn naam staan. Onder andere voor Theater Terra en het Hofpleintheater in Rotterdam (bewerkingen van diverse opera’s voor de jeugd). Voor Hid Hero en het referendum gaat hij een cross-over aan, door een intensieve samenwerking met de scriptschrijver, componist en producent.

Producent

Harry Katstra is geboren en getogen in Bolsward. Hij woont al jaren in Noord-Holland. Van professie is hij strategisch communicatieadviseur en tekstschrijver. In Noord-Holland initieert en organiseert hij sinds jaar en dag diverse grote evenementen. Daarbij is ‘anders dan anders’ telkens zijn insteek.

Sinds 2000 begeeft hij zich als (uitvoerend) producent ook op het gebied van locatietheater. Een greep uit zijn theateractiviteiten: Drijfkracht (2005), Na ons (2008), Meisjes van 80 (2011), Justerland (2012 en 2013), Van de Kaas en de Kift (2015), De Slag bij Bergen (2017). Stuk voor stuk aansprekende producties die altijd uitverkocht waren. Hij is bekend met de combinatie professionals en amateurs binnen (grootschalige) theaterproducties. Bovendien heeft hij ervaring en gelooft hij in draagvlakversterkende elementen zoals (inwoners)participatie.

Muzikaal leider/componist

Uitvoerend musicus, componist, arrangeur en docent Luc Hudepohl is de muzikaal leider en medecomponist van Hid Hero en het referendum. Tijdens zijn brede opleiding aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle werd hem niet alleen de jazztraditie en moderne muziek bijgebracht, ook leerde hij de fijne kneepjes van songwriting, arrangeren en componeren. Met zijn eindexamenproject ‘Ofzo’ won hij in 2017 de ArtEZ vriendenprijs.

Sinds 2014 maakt hij deel uit van Broken Brass. Met deze wervelende brassband heeft hij inmiddels 375 shows in dertien verschillende landen verzorgd. Samen met bandcollega’s Nick Feenstra en Joël Botma heeft hij in de loop van de jaren veel composities verzorgd. Met het muzikale duo De Geldwolven schrijft hij eigen liedjes in het Nederlands. In 2018 kwam de eerste plaat uit van het duo en nieuwe projecten zijn in de maak. Sinds 2017 maakt Luc als trompettist/solist ook onderdeel uit van de bigband New Sound Jazz Machine. In 2018 fungeerde hij als muzikaal leider van de muziektheatervoorstelling “De klok en het meisje” van het Kameroperahuis. In samenwerking met componist Stan Verberkt stuurde hij de professionele en amateurmuzikanten aan tijdens de repetities en uitvoeringen in Katlijk.

Choreografie

Angela van Arendonk uit Drachten werkt voor het project Hid Hero en het referendum als choreograaf. Angela is in 2012 afgestudeerd aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als danser, choreograaf, theatermaker, dansdocent en jongerencoach. Als allround danser en choreograaf werkt ze met verschillende formaties op uiteenlopende podia. Dans is voor haar een middel om mee te communiceren, om mensen mee te inspireren en bewegen richting verbinding met zichzelf en anderen. Het credo van Angela is dat een choreografie is meer dan een dans. Een dans is meer dan een beweging, elke beweging vertelt een verhaal. Diepgaand, humoristisch, dramatisch, confronterend of een feest van herkenning. En die elementen komen allemaal terug in Hid Hero en het referendum.

Kostuumontwerp

Hadewych ten Berge werkt al meer dan 40 jaar voor de meest uiteenlopende theatervoorstellingen, filmproducties en televisiedocumentaires. Ze begon haar carrière als rekwisiteur voor Nederlandse theatergezelschappen. Met het kostuumontwerp voor Hid Hero en het referendum voegt ze een productie toe aan haar uitgebreide oeuvre.

In 1993 studeerde ze als scenograaf af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. In de loop der jaren heeft ze kostuums ontworpen voor grote locatie- en zaalprojecten, zoals (Peer Gynt 1999, Orfeo Aqua 2000, Kening Lear 2003, Heeren van het Veen 2006 , Vliegende Hollander 2009, Sulverenbal 2010, Orfeus en Euridice 2011, de Nieuwe man 2012, De laatste Vriend van Napoleon 2014, Midzomer Nachtdroom, Werkman 2014, Jan Brons 2016 en aan De Stormruiter in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden in 2018).

Naast haar werkzaamheden als ontwerper geeft Hadewych vormgevingslessen en workshops. Dat doet ze onder meer bij de opleiding amateurregisseur in Groningen. Op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden heeft ze gewerkt bij de opleiding Docent Drama.

Decorontwerp

Jolanda Lanslots studeerde Theatervormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht. Sinds haar afstuderen werkt ze al meer dan 20 jaar als decorontwerper voor theater, film en opera. Ze ontwerpt voor diverse gezelschappen, films en operavoorstellingen, waaronder Opera Spanga, waar ze langjarig de vaste decorontwerpster was. De laatste jaren heeft ze veel jeugdvoorstellingen gemaakt voor onder andere Stipproducties en Eigen Werk Producties. Sinds een aantal jaren werkt ze samen met Laura van Hal aan acrobatische voorstellingen, waaronder Lef en Wir War.

In haar werk wordt ze geïnspireerd door de interactie tussen mensen in het dagelijkse leven. De manier waarop mensen de ruimte opeisen of juist willen vluchten. De vertaling van het gevoel naar een decor vindt zij een rijkdom om mee bezig te zijn.

Naast het vak van decorontwerper houdt Jolanda zich bezig met haar meubellijn ZitSo. Meubels gebaseerd op de veranderlijke behoeftes van een mens. Zo kunnen alle meubels kantelen zodat ze op een ander manier gebruikt kunnen worden.

Daarnaast is ze de programmeur en founder van de expositieruimte NDSM-Fuse in Amsterdam Noord.

De spelers

Rik Witteveen (1990) is geboren en getogen in Leeuwarden. In 2015 studeert hij af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Na zijn opleiding speelt hij bij verschillende gezelschappen, zoals het Noord Nederlands Toneel, Tryater en TG de Jonge Honden. Binnen het jeugdtheater speelde hij bij Sonnevanck, ’n Meeuw en gezelschappen die educatieve voorstellingen aanbieden in het voortgezet onderwijs.

 

Kijkers zien Rik ook in film en op televisie. Zo was hij te zien in Goede Tijden Slechte Tijden, Het Huis Anubis, De mannen van dokter Anne en CMC 2. Door zijn achtergrond kan hij zowel in het Fries als Nederlands acteren. 

Actrice en zangeres Michelle van de Ven (1987) neemt de rol van Hid Hero voor haar rekening. Michelle studeert in 2010 cum laude af aan de opleiding Muziektheater van Fontys Conservatorium in Tilburg. Gelijk daarna start ze haar professionele carrière. Die is vanaf het eerste moment succesvol.  

Met haar rol Wendla Bergmann in Spring Awakening wint ze in 2011 de John Kraaijkamp Musical Award voor aanstormend talent. Daarna volgen vele hoofdrollen, waaronder in de voorstellingen Next to Normal, Aspects of Love, The Phantom of the Opera (Duitsland), the Last 5 Years en Sweeney Todd. Het afgelopen seizoen speelde ze de rol van Jo March in de voorstelling Little Women.

Overige spelers

Naast de professionals Michelle van de Ven en Rik Witteveen bestaat de spelersgroep uit Froukje Bosma, Rosé Buskermolen, Emmely Evers, Jaap Jan Hemmes, Mayra Hondema, Karst Jan Iedema, Anneke Jansma, Bert Leibbrand, Chris Marijt, Marius den Otter, Marcin Rachula, Theun Ram, Astrid Scholtens, Folkert Sijbrandij, Jacobien van Vugt, Piet Wenings, Anouk Wijnia, Coby Yntema.

Maar daarmee is de bühnebezetting niet compleet. Een groep jeugdige spelers van de  musicalopleiding MUZT uit Sneek gaat aan de slag als weeskinderen en ongeveer 25 figuranten vormen samen het projectkoor. Dat alles begeleid door Broken Brass, een negenkoppig blazersensemble met internationale naam en faam.

 

Onze muzikanten

Broken Brass is verantwoordelijk voor de muzikale arrangementen tijdens Hid Hero en het referendum. Deze band met Friese roots trekt internationaal volle zalen en festivalterreinen. Broken Brass bestaat uit negen aan het conservatorium opgeleide musici. Hid Hero en het referendum is voor de muzikanten een nieuwe richting. Dit past bij de ambitie van de band om als collectief te verbreden. Voor de voorstelling wordt uitsluitend nieuw werk gecomponeerd en live uitgevoerd. Broken Brass heeft een grote schare fans in binnen- en buitenland.