Skip to content Skip to footer

Broken Brass-saus blijft ook bij Hid Hero behouden

Alleen al door de deelname van Broken Brass onderscheidt Hid Hero en het referendum zich van andere openluchtvoorstellingen in ons land. Als geen ander weet het negenkoppige professionele blazersensemble een eigen saus over het theaterspektakel te gieten. Muzikaal leider en mede-componist Luc Hudepohl beaamt dat. “Wat we tot nu toe hebben, klinkt heel eigen. Weliswaar gaan we van ons geijkte pad af, maar wat we hebben gemaakt hoort wel degelijk bij Broken Brass. Dat is leuk.”

Tijdens zijn compositiewerkzaamheden zit Hudepohl regelmatig met zijn neus in het script. De vraag wat hij daarvan vindt, is dus een logische. “Ik vind het serieus een mooi verhaal. Er zit een interessante historisch element aan, maar aan de andere kant is het nog steeds relevant. Misschien wel meer dan ooit.”

Hoewel het componeren van Hid Hero voortvarend wordt opgepakt, is het voor het componistencollectief dat, naast Luc Hudepohl, bestaat uit de bandleden Sjors Dijkstra, Arjan Attema en Nick Feenstra, op sommige momenten best wel even puzzelen. “Wij zijn een typische liveband, gericht op feest en dansen. Dat is voor Hid Hero niet helemaal de lijn die passend is. Soms moet het allemaal wat ingetogener en kleiner. Maar dat is vooral leuk om dat allemaal uit te zoeken en te bedenken. Het is voor ons vooral van belang dat het totale verhaal zo goed mogelijk tot zijn recht komt. De juiste muziek bij de juiste emotie, zeg maar. En omdat het verhaal de basis is, moet je als componisten soms verrassende muzikale afslagen nemen. ”

Een echte ververdeling hebben Luc Hudepohl Sjors, Arjan en Nick niet, maar de liedjes met de meeste tekst komen voor rekening van eerstgenoemde. “We vullen elkaar goed aan. Dat werkt heerlijk. Een van onze mensen kwam met de meest wilde ideeën. Die zag kansen. Met z’n allen brengen we het naar een werkbare en passende vorm. Dat werkt ideaal.”  

Het componistencollectief loopt ook tegen beperkingen op. “Bij een ‘normale’ theaterproductie kun je met een piano of gitaarspelen bepaalde bruggen slaan. Bijvoorbeeld om scenes te overbruggen. Met uitsluitend blazers moet je voor een andere invulling kiezen. Maar dat gaat lukken hoor.”